Industriproduksjon & teknologi

Det gnistrer fra sveiseapparater, stålplater deles i to eller 1000 deler av enorme maskiner og kraner løfter 50 tonns moduler. Dette er kjemi og prosess på sitt ypperste. Husk verneutstyr!

KORT OM BRANSJEN

Det er ikke alltid så lett å se linken mellom forskning og stålplatearbeid, men de som konstruerer noe på tegnebrettet må stole på at alle komponentene kommer i eksakte mål. Små unøyaktigheter kan gi store økonomiske utslag. Metallinstallasjoner til bygg, båter og plattformer skjæres, bøyes, rulles og sveises, og bak hver produksjon ligger omfattende studier av kjemiske forbindelser. Moderne industriell prosessteknikk handler om effektiv energibruk og maksimal råvareutnyttelse. Metoder som også brukes i næringsmiddelbransjen. I Norge er vi særlig opptatt av olje og gass, og hvordan dette transporters. Det skjer ved hjelp av flerfasestrøm, og vi er verdensledende i utviklingen av flerfaseteknikk.

MULIGHETER ETTER UTDANNING

Både på land og offshore trengs det fagpersonell, skiftledere og tekniske -assistenter. I olje- og gassindustrien er det flere selskaper som omsetter for milliarder, og samtlige ønsker seg mer kunnskap og kompetanse. De etterspør ulike typer ingeniører og forskere innen mange forskjellige fagfelt, og her finnes det utallige utdanningsmuligheter.

I denne bransjeverdenen tilbys det læreplasser til elever som går på Bygg- og anleggsteknikk, Elektro, Restaurant- og matfag, Service og Samferdsel og Teknikk og industriell produksjon.

Velkommen til fremtiden.

Utstillere i denne verden

Aibel er en ledende leverandør og produsent av tjenester knyttet til olje- og gassindustrien. Vi er også et ledende selskap innen foarnybar energi.
www.aibel.no
Hydro er en global leverandør av aluminium og har mer enn 23.000 ansatte i mer enn 40 land.
www.hydro.com/no
Statoil er et internasjonalt energiselskap med nesten 30.000 ansatte fordelt på over 37 land.
www.statoil.com/no

Toma Mat AS holder til i trivelige lokaler på Raglamyr, et handelssenter 5 km sørøst for Haugesund. Toma Mat AS har 25 ansatte og produserer pålegg, bacon og andre relaterte produkter i tillegg til pinnekjøtt, fenalår og andre sesongbaserte produkter.

www.tomamat.no

FMC bruker naturens råvarer og produserer tekniske produkter knyttet til blant annet  legemiddel- og matvareindustrien.
www.fmcbiopolymer.com
Gassco har ansvaret for transport av gass fra den norske kontinentalsokkelen til Europa. www.gassco.no
Er en mellomstor bedrift på 25 ansatte med bunnsolid kompetanse innen maskinering: Dreiing, fresing, sveising og montering.
www.brodr-haukaas.no
NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med over 70 000 medlemmer.
www.nito.no
Ble opprettet for å ha ansvaret for lærekontrakter, øke interessen for fagopplæring i industrien og utvikle dyktige fagarbeidere.
www.opptek.no
Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen teknisk industri, skipsindustri, tekoindustri, bilindustri, kjemisk prosessindustri og i oljebransjen. Du bør ha praktisk sans, godt håndlag og være nøyaktig.